Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Drága a cukor? Így cselezd ki a magas árakat! 2011.03.21. | Ötvenentúl.hu
Robbant a cukorár, néhol 400 forintot is elkérnek egy kilóért. Hogyan kímélheted a pénztárcádat?
Ha az egeket ostromolja a cukor ára, ez jó alkalom arra, hogy átgondold, vajon mennyire egészséges az a rengeteg cukor, amit manapság megeszünk. Ha úgy döntesz, semennyire, érdemes végignézned egyéb lehetőségeket, és kipróbálnod a finomított kristálycukor helyettesítésére szolgáló alternatív megoldásokat.
Édesítőszerek
Ezekkel kapcsolatban az a kérdés, hogy ha az egészségünk érdekében lemondunk a cukorról, mi értelme van helyette vegyszereket és adalékanyagokat bevinni a szervezetünkbe. A tudósok még vitatkoznak arról, a mesterséges édesítők okoznak-e betegséget, ám amíg megnyugtató választ nem találnak, tanácsosabb lemondani róluk.
Az is az édesítőszerek ellen szól, hogy „becsapják” az agyunkat. Az édes ízt érezzük ugyan, de a cukorral járó boldogságérzés elmarad, ezért az édesítőszerek nem tesznek igazán elégedetté. Sokan a hatásukra megéheznek vagy farkaséhség-rohamokat kapnak, ez pedig nem lehet a cél.
Méz
A méz csodálatos édesítőanyag, de több szempontból nem jobb a cukornál. Konzisztenciája miatt hozzáragad a fogakhoz, és még a cukornál is agresszívebben támadja meg őket. Ezenkívül hatóanyagai miatt a méz sokkal inkább gyógyszernek számít, mint élelmiszernek, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza megfázás és sérülések ellenszereként.
Éppen ezért érdemes csak takarékosan bánnod vele. Ne vásárolj viszont mézzel ízesített kekszeket, csokikat és süteményeket, mert valódi méz helyett mézport használnak hozzájuk, amelyhez maltodextrint is adnak, ez pedig megint csak cukor, hiába hirdeti a csomagolás a varázsszót: méz!
Barna cukor
A barna cukor sajnálatos módon ugyanúgy rombolja az egészséget, a fogakat és az alakot, mint fehér társa. A különbség annyi, hogy kevésbé feldolgozott variáció, ám ásványi anyagok és vitaminok csak igen kis mennyiségben fordulnak elő benne. Néhány barna cukor úgy készül, hogy a finomított fehér cukorhoz melaszt és színezéket kevernek, ennek vitamintartalma pláne nagyjából nulla.
Agavészirup
A déligyümölcsökből készült szirupok manapság nagyon divatosak. A legjobb a kék agavé leve, mert a benne lévő nagy mennyiségű inulin nevű poliszaharid serkenti bizonyos bélbaktériumok szaporodását, és ezzel az egészséges bélflóra fennállását. A kék agavét azonban Közép- és Dél-Amerikában főként tequilagyártáshoz használják, ezért nem könnyű hozzájutni. Ha mégis sikerül kék agavé szirupot vásárolnod, takarékosan használhatod édesítőszerként.
Gyümölcscukor
A gyümölcscukor természetes formájában számos gyümölcsben megtalálható. Az iparilag előállított gyümölcscukor azonban szintén szaharózból, azaz teljesen normális cukorból készül, és semmi köze a gyümölcsökhöz. Por és szirup formájában kapható, és más édesítőszerekhez hasonlóan csak mérsékelt adagolása javasolható.
Stevia
A steviáról mostanában egyre többet hallani, sokan mégsem ismerik. Dél-Amerikában őshonos növény, amelyet Brazíliában és Paraguayban már évszázadok óta ismer és alkalmaz a népi gyógyászat. A leveleiből származó kivonat rendkívül édes, körülbelül 200-300-szor édesebb a cukornál. Édes íze a benne lévő glikozidoknak köszönhető, amelyeknek az a különleges tulajdonságuk, hogy a szervezet anyagcseréje nem hasznosítja őket, azaz nincs bennük kalória.
Ha a stevia csak úgy természetesen és kalóriamentesen édesítene, az már önmagában nagyszerű dolog volna. Ám ez a csodálatos növény ennél sokkal többet tud. Az édes anyagok általában lebontják a C-vitamint, a stevia ellenben megakadályozza az értékes vitamin lebomlását. A cukorbetegeknél Dél-Amerikában már évszázadok óta alkalmazzák a steviát. Ráadásul harmonizáló hatással van a vércukorszintre. Japánban szintén évek óta használják, az ipar minden évben több száz tonnát használ fel belőle. Arrafelé még egy közkedvelt őszibarackitalt is édesítenek steviával, ez az üdítő azonban sajnos csak Japánban kapható.
Családtagja viszont a burgonya terméséhez hasonló csicsókának! A yacon a fészkesvirágúak (Asteraceae) családjába tartozik, a leveleihez képest apró, sárga, margarétára emlékeztető virágával le sem tagadhatja felmenőit. Értékét gazdag beltartalmi anyagai adják, szénhidrát-összetételének köszönhetően a vércukor szintentartásában, ezáltal a cukorbetegség diétájában játszik fontos szerepet.
Az inkagumó 2-3 méter magasra növő évelő növény.
Egy tő alatt akár 8-20 darab félkilós, 10x25 centis gumót is fejleszthet. Peru védett hegyvidéki völgyeiben, 3500 méter magasan, 18-25 °C fok és minimum 800 mm csapadék mellett terem megfelelően. A sárgás, majd barnára sötétedő, végül lilás, szabálytalan alakú gumók máig a bennszülöttek egyik alapélelmiszerének számítanak. Az általunk ismert gyökérgumókkal ellentétben rendkívül édesek, ropogósak, illatuk állítólag az alma és a sárgadinnye zamatához hasonlítható. A perui piacokon szinte bármilyen formában fellelhetők: nyersen, szárítva, sütve, chips, dzsem vagy szirup formában.
Az inkagumó előnyös tulajdonságai
A katalógus szerint a yacont, mint dézsás növényt a Kárpát-medencében is nevelhetjük. Meleg- és vízigényes, télen fagytól védett helyet igényel. A talaj pH értékére nem kényes, de legyen jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag, földjét a vegetációs időben ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A yacon gumók beéréséhez 200 fagymentes nap szükséges. Az elvirágzás, majd a növény zöld részeinek elszáradása után, kézzel tapogassuk ki, majd szedjük fel a gumókat. (Kétféle gumót találhatunk: az apróbb, lilás héjúakat tegyük félre szaporítóanyagnak, a nagyobb, barnás héjúakat egyből fogyaszthatjuk). A főgyökeret ne bántsuk, erről fog kihajtani tavasszal a növény.
A yacont meghámozva, nyersen is ropogtathatjuk, salátákba frissen felszeletelve vagy főzve is tehetjük, illetve olívaolajon meg is süthetjük. Ha túl sok termett, sötét, hűvös, száraz pincében néhány hónapig tárolhatók a gumók (ezalatt csak nő cukortartalmuk).
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!