Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Révay András: Több, mint bio – I.
v, 2011/01/16 - 01:58 - johannes
Zalakaros, az ország egyik legkisebb városa, két dologról híres: a gyógyvizéről és a szállodáiról. Ez utóbbiak sora a közelmúltban eggyel gyarapodott. Pontosabban egy már meglévő egészült ki egy másikkal, magasabb színvonalúval. A háromcsillagos Hotel Venus gazdagodott egy új szárnnyal, felépült mellé a négycsillagos Hotel Aphrodite. (Cikkünk második része az Euroastrán: http://euroastra.info/node/46691 )
A látogatóban ilyenkor azonnal felvetődik a kérdés: miért van ugyanannak a szállodának két neve? Dr. Virágné Bálint Mária igazgató asszony a válaszhoz kicsit messzebbre tekint vissza az időben. A történetet 2001-ben kezdi, amikor - tizenöt szobával - megnyitották a Venus Hotelt. Eleinte háromcsillagos szállodaként működtek, a vendégek szerették, mert elhelyezkedése roppant kedvező. A zalakarosi nagy strandbejárattól 97 méterre áll. Saját wellness részlege is épült, egy kis medence, szauna, infraszauna, fittness- és „konditerem", még asztalitenisz szobának is maradt hely. Bejárata is akadálymentesített. Majd eltelt néhány év és azt tapasztalták: a vendégek igényei nőnek. Kicsinek tűnt a wellness részleg, jobb minőségű szolgáltatásokra volt szükség.
Ekkor született a római fürdő álma, legyen benne élménymedence, jeges vizű csobbanó, bizánci gőzfürdő - és ebből már egyenesen következett, hogy a szállodát is bővíteni kell. Sokáig vártak megfelelő pályázati lehetőségre, végül 2004-ben nyílt jó alkalom. Sikerült elnyerni egy Európai Uniós pályázatot, ami a szállodai szobák számának növelésén kívül az étterem és a wellness bővítését is lehetővé tette. A szállodának saját kútja van. A medencék innen kapják a vizet - januárig. Akkor - terveik szerint - a fürdőtől fogják a termálvizet vásárolni és lajtkocsival hozzák a szállodába. A szögletes medencét töltik majd fel vele. A vendég megteheti, hogy kijön a gőzfürdőből, bele a jeges csobbanóba, utána az élménymedence 28 fokos vizében lehet kellemesen úszkálni, aki pedig ezt kihagyná, a melegebb, szögletes medencében fürödhet. Egy következő fázisban a jelenleg működő jacuzzit és a szaunákat is átépítik majd.
Közben felépült harminc új szoba, egy biztonságosan zárt, kétszintes mélygarázs, squash-pálya, éjszakai bár is nyílott. A beruházás pont a válság közepén indult. Valójában hét szint épült, kettő a föld alatt, öt fölötte. Senki nem értette, hogy amikor szállodák csuknak be, akkor mi hogy merünk bővíteni? Meggyőződésünk volt, mondta el az igazgató asszony - és ez azóta bizonyítást is nyert - hogy aki jó, az talpon fog maradni. Valószínű, hogy azzal a kis házzal nem lettünk volna olyan versenyképesek, mint most, a Venus mellett megépült Aphrodite Hotellel. Szándékosan beszélünk külön, két szállodáról. Nem mondjuk, hogy a Venusból lett nagyobb szálloda. Az megmarad a maga kedvességével, a visszajáró vendégek által megszokott, háromcsillagos árakkal. Az alig két hónapja megnyílt Aphrodite, az eleganciának magasabb kategóriáját képviseli. Roppant tágas - sokféle igényt kielégítő szobáival más vendégkört vonz.
Elnöki lakosztálya minden szállodának van, mi ezeknél lényegesen többet adunk. Vannak szobáink, melyekhez hasonlót az országban máshol nem találni. Kör alakú szobában óriási körágy, szemben vele, ugyanabban a szobában egy jacuzzi. Persze külön fürdőszoba is tartozik még hozzá. Ilyen lakosztályból hat van, közülük kettő, a „nászutas", ráadásul faburkolatú. A másik négyet is szívesen veszik igénybe házassági évfordulókra. Bár ezek a szobák a legdrágábbak, mégis a legnépszerűbbek. Hatalmas rájuk az igény. A harminc új szobának a számán kívül saját neve is van. Erre utal a bent elhelyezett festmény, valamint annak kicsinyített változata az ajtó mellett, a folyosón. Így a vendég már most elhatározhatja, hogy ha az idén az Aphrodite lakosztályban volt, akkor jövőre az Odüsszeuszt szeretné kipróbálni.
Bátran kijelenthetjük - hangsúlyozta az igazgató asszony: az emberek szívesen áldoznak a pihenésre, ha olyan élményt kapnak, amiben korábban még nem volt részük. Igyekeztünk Zalakaroson olyan helyet elfoglalni, amiben egyediek lehetünk. Körülöttünk vannak szálláshelyek negyven szobáig, a következő csoport pedig már 180-tól indul. Mi a magunk hetven szobájával pont a kettő között vagyunk, de mindenünk van. Külső és belső medencék, a gyerekeknek játszótér az EU szabványnak tökéletesen megfelelő felszereléssel, hozzá még játszószoba az épületen belül. A játszótéren nyárra még elkészül egy kis gyerekpancsoló is, ahol akár óránként is cserélhetjük a vizet. Így az apróságok nem zavarják a másik medencében a felnőtteket. Igyekszünk minden korosztály számára a legjobbat nyújtani. Volt már nálunk kéthónapos baba is, minden szükségessel fel vagyunk szerelve. Van kiságy, etető, ételmelegítő, fürdető kád. Rövidesen kialakítunk egy olyan szobát is, ahol mindez egy helyen megtalálható, és aki kisbabával érkezik, ezt a szobát kapja majd.
Egy jó szállodában három másik vendégkör igényeire is figyelmet kell fordítani. Az egyik: a mozgássérültek. Öt akadálymentesített szobánk van. Ezek megtervezése volt a legnehezebb feladat, hiszen nincs két egyforma mozgássérült. Itt a szobákban szélesebb ajtók kellenek, hogy kerekesszékkel is be lehessen menni. Sehol nem lehet küszöb. A kapcsolókat alul kell elhelyezni és a fürdőszobát úgy kell kialakítani, hogy a vendég egyedül is tudjon benne tisztálkodni, a kocsija beférjen a mosdókagyló alá. A másik csoport pedig a kisállatokkal érkezők. Már a Venusban is volt „állatbarát" szoba, ahová a teraszról lehetett ki-bejárni. Nem okozott gondot, ha éjszaka ki kellett menni a kutyussal.
Az új szárnyban is létrehoztunk ilyen szobákat. Ezeknek más a padozata, könnyebben takarítható. A harmadik - sajnos egyre gyakoribb - csoport tagjai az allergiások. Az antiallergén szobákban parketta és olyan ágynemű van, ami nem idéz elő reakciót. Ezzel függ össze egy másik újdonság. Olyan központi porszívót építettünk be az Aphrodite szárnyba, ami azon kívül, hogy egyáltalán nem hangos, a használata révén semmilyen poratka nem kerülhet be a szállodába! Itt a fűtést is geotermikus energiával és napkollektoros kombinációval oldjuk meg. Ez komoly segítséget jelent, hiszen az üzemeltetési költség erősen befolyásolja a szobaárakat. Az épületbe falfűtést építettünk, a szobákban nincsenek fűtőtestek és nyáron a hűtést is ez teszi lehetővé. Látszik tehát, hogy egyszerre két irányban kezdtük el a fejlesztést. A wellness bővítésével együtt zajlott a szobaszám növelése, magasabb minőségen, a másik irány pedig a gasztronómia volt.
Révay András: Több, mint bio - II.
v, 2011/01/16 - 02:13 - johannes
Zalakaros kettős nevű szállodája sok szempontból más, mint a megszokott wellness hotelek. Ez a különbözőség megfontolt és céltudatos munka eredménye. Olyat kívántak itt nyújtani, amit máshol nem kap meg a vendég. (Cikkünk első része az Euroastrán: http://www.euroastra.info/node/46685 )
Mi hoztuk létre Zalakaros első látványkonyháját - folytatta a történetet dr. Virágné Bálint Mária igazgató asszony. A szomszéd falu neve Garabonc, ez is ötletet adott. A szálloda kapujától öt kilométerre épült ott fel tíz hektáron a Garabonciás Farm. Teljes húsigényünket megtermeli, boltból húst már tíz éve nem vásárolunk. Él ott csirke, bárány, nyúl, kecske, mangalica és más sertés, borjú, tehenek, szürkemarha. Lovas iskola is van. Zöldségből tavasztól őszig vagyunk önellátóak. A terület egy részén növénytermesztés folyik, a megtermelt gabonából állítjuk elő a takarmányt, amiben semmiféle „hozamfokozó" nincs! A „bio" kifejezést a termelésre mégsem használjuk, mert olyan, túlzó előírásoknak kellene megfelelni, olyan adminisztrációval járna, ami nem éri meg a befektetett energiát. Ami itt történik, az több, mint bio! Délelőtt tíz órakor jön a szállodához a szekér, a vendégek felülnek. Átmennek a farmra, ott a majorgazda körbevezeti őket és megmutatja, milyen körülmények között élnek az állatok. Honnan kerül az asztalra a tojás, a tej, a körözött, a szalonna, a kolbászok - ez mind saját termés. Ugyanez áll a konyhakerti növényekre is. Káposzta, répa, paprika, paradicsom, uborka, hagymák, padlizsán - szóval minden ott terem. Amit lehet, és kell, megfelelően lerakva, vermelve vagy konyhakészen elkészítve, hűtőkamrában tárolunk. A savanyúság is mind házi készítés. Bátran mondhatjuk a vendégnek: ez attól több, mint bio, hogy „gyere, nézd meg!" Ez kerül be a szállodába és ez sokkal több, mintha egy papírra kiírjuk, hogy bio. Jövőre már arra is lesz lehetőség, hogy a gyerekek egy egész napot eltöltsenek a farmon, az állatok között, szakszerű felügyelet mellett. Közben a szülők nyugodtan élvezhetik a szálloda wellness szolgáltatásait.
Egy ilyen szálloda működtetéséhez komoly szakember-gárdára is szükség van. Érkezéskor a vendéget például filozófia diplomás, indiai portás fogadja, persze magyarul, aki - magáról úgy mondja - az isteni gondviselés révén került ide, három évvel ezelőtt. Valahogy az egész házat ez a gondolat hatja át. Segítenek a családtagok, de az alkalmazottak között is sok a jó szakember. Az értékesítési vezető öt nyelven beszél. Hat évig élt és dolgozott Amerikában, ösztöndíjjal volt Oroszországban és Németországban. A legnehezebb jó pincéreket találni, mert a megfelelő szakembereket „a külföld" elszippantja, főleg itt, a nyugati határon. A konyha viszont teljesen más, mint a többi szállodákban, mert főként háziasszonyból lett szakácsok dolgoznak benne. A nemzetközi konyha közömbös ízei helyett itt a saját erősségeinket próbáljuk felvonultatni. Egy szálloda étterme nemcsak attól lehet négycsillagos, hogy ott kaviárt szolgálnak fel, hanem jellegzetes, egyedi kínálata jogán is kiérdemelheti a jelzést. Nálunk ez a jó zalai ételeket jelenti.
Pontosan így van - erősíti meg ez utolsó állítást Szimeiszter Béla konyhafőnök. A dalbeli Éliás, Tóbiás kedvence a dödölle például minden nap kapható. Egyszerű de közkedvelt zalai étel. A megfőzött burgonyát áttörik, forrásban lévő vízben liszttel besűrítik. Mikor kész, kicsit hűlni hagyják, majd kanállal forró olajba szaggatják, megpirítják, pirított hagymával tálalják. Ugyancsak rendszeresen szerepel az étlapon az aludttejes prósza. A házilag, saját tejből készített aludttejet, liszttel, tojással, nagyon kevés tejjel, sóval összekeverik. Palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát készítenek, úgy is sütik ki. Lekvárral megkenve fogyasztják. A konyhafőnök ajánlata és egyben kedvence az Esterházy rostélyos. A kristálycukrot olajon megpirítja, durvára reszelt sárgarépát ad hozzá és tovább pirítja, majd felengedi. Az elősütött rostélyos szeleteket ebben puhára párolja, mustárral ízesíti. Amikor kész, a húst kiveszi, a levét áttöri és tejszínes habarással mártást készít belőle. A szálloda általában félpanziós rendszerben működik, a reggeli és a vacsora svédasztalos. Esténként hét - nyolc fogást kínálnak. Csirke-, disznó-, marhahús minden nap szerepel az étlapon és - ha egy mód van rá - hal is. Persze mindig más - más formában. Valamennyi a saját farmról származik. A desszertek között is van különlegesség, a helyben, kézzel húzott tésztából készült rétes. Közülük is kiemelkedik a zalai híresség: a tökös - mákos rétes. A reszelt tököt megpárolják, mint az almát, hozzáfőzik a cukrozott, darált mákot és ezzel töltik meg a rétest.
Van még a szállodakettősnek egy kevéssé ismert, természet adta érdekessége is. Az épület ugyanis Zalakaros leginkább energiával telt telkén áll. Járt itt egy vendég - mesélte el a történetet a beszélgetés végén az igazgatónő - aki földenergia méréssel foglalkozik. Ő hívta fel a figyelmet arra, milyen fantasztikusan ritka helyen van a szálloda. Ennek hatására vettünk igénybe már a tervezésnél feng-shui tanácsadót, javaslatára jöttek létre a kör alakú szobák és ágyak, a kör alakú étterem. Hihetetlen történetek színhelye lett már a ház. Vendégek tanúsítanak olyan dolgokat, amiket képtelenség a véletlen számlájára írni. Nagyon sok szálloda, wellness hotel van az országban. Ma már az alapszolgáltatás körét jelenti, ha tiszta, kellemesen berendezett. Önmagában ennyi már kevés! Kell még valami, ami egyedivé teszi. Nálunk ez volt a „több, mint bio" és ez a kör alakú szoba, no meg a római, a bizánci fürdő. Az étterem falfestményein kis idézeteket, bölcsességeket látunk, mert nem csak a testet, de a lelket is táplálni kell. Ha csak néhány embert megérint, talán már ettől is jobb lesz a világunk.
(fotó: Kovács Krisztina)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!