Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Termál-turisztika-wellness klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Révay András: Több, mint bio – I.
v, 2011/01/16 - 01:58 - johannes
Zalakaros,
az ország egyik legkisebb városa, két dologról híres: a gyógyvizéről és
a szállodáiról. Ez utóbbiak sora a közelmúltban eggyel gyarapodott.
Pontosabban egy már meglévő egészült ki egy másikkal, magasabb
színvonalúval. A háromcsillagos Hotel Venus gazdagodott egy új
szárnnyal, felépült mellé a négycsillagos Hotel Aphrodite. (Cikkünk
második része az Euroastrán: http://euroastra.info/node/46691 )
A látogatóban ilyenkor azonnal felvetődik a kérdés: miért van ugyanannak a szállodának két neve? Dr. Virágné Bálint Mária igazgató asszony a válaszhoz kicsit messzebbre tekint vissza az időben. A történetet 2001-ben kezdi, amikor - tizenöt szobával - megnyitották a Venus Hotelt. Eleinte háromcsillagos szállodaként működtek, a vendégek szerették, mert elhelyezkedése roppant kedvező. A zalakarosi nagy strandbejárattól 97 méterre áll. Saját wellness részlege is épült, egy kis medence, szauna, infraszauna, fittness- és „konditerem", még asztalitenisz szobának is maradt hely. Bejárata is akadálymentesített. Majd eltelt néhány év és azt tapasztalták: a vendégek igényei nőnek. Kicsinek tűnt a wellness részleg, jobb minőségű szolgáltatásokra volt szükség.
Ekkor
született a római fürdő álma, legyen benne élménymedence, jeges vizű
csobbanó, bizánci gőzfürdő - és ebből már egyenesen következett, hogy a
szállodát is bővíteni kell. Sokáig vártak megfelelő pályázati
lehetőségre, végül 2004-ben nyílt jó alkalom. Sikerült elnyerni egy
Európai Uniós pályázatot, ami a szállodai szobák számának növelésén
kívül az étterem és a wellness bővítését is lehetővé tette. A
szállodának saját kútja van. A medencék innen kapják a vizet - januárig.
Akkor - terveik szerint - a fürdőtől fogják a termálvizet vásárolni és
lajtkocsival hozzák a szállodába. A szögletes medencét töltik majd fel
vele. A vendég megteheti, hogy kijön a gőzfürdőből, bele a jeges
csobbanóba, utána az élménymedence 28 fokos vizében lehet kellemesen
úszkálni, aki pedig ezt kihagyná, a melegebb, szögletes medencében
fürödhet. Egy következő fázisban a jelenleg működő jacuzzit és a
szaunákat is átépítik majd.
Közben
felépült harminc új szoba, egy biztonságosan zárt, kétszintes
mélygarázs, squash-pálya, éjszakai bár is nyílott. A beruházás pont a
válság közepén indult. Valójában hét szint épült, kettő a föld alatt, öt
fölötte. Senki nem értette, hogy amikor szállodák csuknak be, akkor mi
hogy merünk bővíteni? Meggyőződésünk volt, mondta el az igazgató asszony
- és ez azóta bizonyítást is nyert - hogy aki jó, az talpon fog
maradni. Valószínű, hogy azzal a kis házzal nem lettünk volna olyan
versenyképesek, mint most, a Venus mellett megépült Aphrodite Hotellel.
Szándékosan beszélünk külön, két szállodáról. Nem mondjuk, hogy a
Venusból lett nagyobb szálloda. Az megmarad a maga kedvességével, a
visszajáró vendégek által megszokott, háromcsillagos árakkal. Az alig
két hónapja megnyílt Aphrodite, az eleganciának magasabb kategóriáját
képviseli. Roppant tágas - sokféle igényt kielégítő szobáival más
vendégkört vonz.
Elnöki
lakosztálya minden szállodának van, mi ezeknél lényegesen többet adunk.
Vannak szobáink, melyekhez hasonlót az országban máshol nem találni.
Kör alakú szobában óriási körágy, szemben vele, ugyanabban a szobában
egy jacuzzi. Persze külön fürdőszoba is tartozik még hozzá. Ilyen
lakosztályból hat van, közülük kettő, a „nászutas", ráadásul
faburkolatú. A másik négyet is szívesen veszik igénybe házassági
évfordulókra. Bár ezek a szobák a legdrágábbak, mégis a legnépszerűbbek.
Hatalmas rájuk az igény. A harminc új szobának a számán kívül saját
neve is van. Erre utal a bent elhelyezett festmény, valamint annak
kicsinyített változata az ajtó mellett, a folyosón. Így a vendég már
most elhatározhatja, hogy ha az idén az Aphrodite lakosztályban volt,
akkor jövőre az Odüsszeuszt szeretné kipróbálni.
Bátran
kijelenthetjük - hangsúlyozta az igazgató asszony: az emberek szívesen
áldoznak a pihenésre, ha olyan élményt kapnak, amiben korábban még nem
volt részük. Igyekeztünk Zalakaroson olyan helyet elfoglalni, amiben
egyediek lehetünk. Körülöttünk vannak szálláshelyek negyven szobáig, a
következő csoport pedig már 180-tól indul. Mi a magunk hetven szobájával
pont a kettő között vagyunk, de mindenünk van. Külső és belső medencék,
a gyerekeknek játszótér az EU szabványnak tökéletesen megfelelő
felszereléssel, hozzá még játszószoba az épületen belül. A játszótéren
nyárra még elkészül egy kis gyerekpancsoló is, ahol akár óránként is
cserélhetjük a vizet. Így az apróságok nem zavarják a másik medencében a
felnőtteket. Igyekszünk minden korosztály számára a legjobbat nyújtani.
Volt már nálunk kéthónapos baba is, minden szükségessel fel vagyunk
szerelve. Van kiságy, etető, ételmelegítő, fürdető kád. Rövidesen
kialakítunk egy olyan szobát is, ahol mindez egy helyen megtalálható, és
aki kisbabával érkezik, ezt a szobát kapja majd.
Egy
jó szállodában három másik vendégkör igényeire is figyelmet kell
fordítani. Az egyik: a mozgássérültek. Öt akadálymentesített szobánk
van. Ezek megtervezése volt a legnehezebb feladat, hiszen nincs két
egyforma mozgássérült. Itt a szobákban szélesebb ajtók kellenek, hogy
kerekesszékkel is be lehessen menni. Sehol nem lehet küszöb. A
kapcsolókat alul kell elhelyezni és a fürdőszobát úgy kell kialakítani,
hogy a vendég egyedül is tudjon benne tisztálkodni, a kocsija beférjen a
mosdókagyló alá. A másik csoport pedig a kisállatokkal érkezők. Már a
Venusban is volt „állatbarát" szoba, ahová a teraszról lehetett
ki-bejárni. Nem okozott gondot, ha éjszaka ki kellett menni a kutyussal.
Az
új szárnyban is létrehoztunk ilyen szobákat. Ezeknek más a padozata,
könnyebben takarítható. A harmadik - sajnos egyre gyakoribb - csoport
tagjai az allergiások. Az antiallergén szobákban parketta és olyan
ágynemű van, ami nem idéz elő reakciót. Ezzel függ össze egy másik
újdonság. Olyan központi porszívót építettünk be az Aphrodite szárnyba,
ami azon kívül, hogy egyáltalán nem hangos, a használata révén semmilyen
poratka nem kerülhet be a szállodába! Itt a fűtést is geotermikus
energiával és napkollektoros kombinációval oldjuk meg. Ez komoly
segítséget jelent, hiszen az üzemeltetési költség erősen befolyásolja a
szobaárakat. Az épületbe falfűtést építettünk, a szobákban nincsenek
fűtőtestek és nyáron a hűtést is ez teszi lehetővé. Látszik tehát, hogy
egyszerre két irányban kezdtük el a fejlesztést. A wellness bővítésével
együtt zajlott a szobaszám növelése, magasabb minőségen, a másik irány
pedig a gasztronómia volt.
Révay András: Több, mint bio - II.
v, 2011/01/16 - 02:13 - johannes
Zalakaros
kettős nevű szállodája sok szempontból más, mint a megszokott wellness
hotelek. Ez a különbözőség megfontolt és céltudatos munka eredménye.
Olyat kívántak itt nyújtani, amit máshol nem kap meg a vendég. (Cikkünk
első része az Euroastrán: http://www.euroastra.info/node/46685 )
Mi hoztuk létre Zalakaros első látványkonyháját - folytatta a történetet dr. Virágné Bálint Mária igazgató asszony. A szomszéd falu neve Garabonc, ez is ötletet adott. A szálloda kapujától öt kilométerre épült ott fel tíz hektáron a Garabonciás Farm. Teljes húsigényünket megtermeli, boltból húst már tíz éve nem vásárolunk. Él ott csirke, bárány, nyúl, kecske, mangalica és más sertés, borjú, tehenek, szürkemarha. Lovas iskola is van. Zöldségből tavasztól őszig vagyunk önellátóak. A terület egy részén növénytermesztés folyik, a megtermelt gabonából állítjuk elő a takarmányt, amiben semmiféle „hozamfokozó" nincs! A „bio" kifejezést a termelésre mégsem használjuk, mert olyan, túlzó előírásoknak kellene megfelelni, olyan adminisztrációval járna, ami nem éri meg a befektetett energiát. Ami itt történik, az több, mint bio! Délelőtt tíz órakor jön a szállodához a szekér, a vendégek felülnek. Átmennek a farmra, ott a majorgazda körbevezeti őket és megmutatja, milyen körülmények között élnek az állatok. Honnan kerül az asztalra a tojás, a tej, a körözött, a szalonna, a kolbászok - ez mind saját termés. Ugyanez áll a konyhakerti növényekre is. Káposzta, répa, paprika, paradicsom, uborka, hagymák, padlizsán - szóval minden ott terem. Amit lehet, és kell, megfelelően lerakva, vermelve vagy konyhakészen elkészítve, hűtőkamrában tárolunk. A savanyúság is mind házi készítés. Bátran mondhatjuk a vendégnek: ez attól több, mint bio, hogy „gyere, nézd meg!" Ez kerül be a szállodába és ez sokkal több, mintha egy papírra kiírjuk, hogy bio. Jövőre már arra is lesz lehetőség, hogy a gyerekek egy egész napot eltöltsenek a farmon, az állatok között, szakszerű felügyelet mellett. Közben a szülők nyugodtan élvezhetik a szálloda wellness szolgáltatásait.
Egy
ilyen szálloda működtetéséhez komoly szakember-gárdára is szükség van.
Érkezéskor a vendéget például filozófia diplomás, indiai portás fogadja,
persze magyarul, aki - magáról úgy mondja - az isteni gondviselés révén
került ide, három évvel ezelőtt. Valahogy az egész házat ez a gondolat
hatja át. Segítenek a családtagok, de az alkalmazottak között is sok a
jó szakember. Az értékesítési vezető öt nyelven beszél. Hat évig élt és
dolgozott Amerikában, ösztöndíjjal volt Oroszországban és
Németországban. A legnehezebb jó pincéreket találni, mert a megfelelő
szakembereket „a külföld" elszippantja, főleg itt, a nyugati határon. A
konyha viszont teljesen más, mint a többi szállodákban, mert főként
háziasszonyból lett szakácsok dolgoznak benne. A nemzetközi konyha
közömbös ízei helyett itt a saját erősségeinket próbáljuk felvonultatni.
Egy szálloda étterme nemcsak attól lehet négycsillagos, hogy ott
kaviárt szolgálnak fel, hanem jellegzetes, egyedi kínálata jogán is
kiérdemelheti a jelzést. Nálunk ez a jó zalai ételeket jelenti.
Pontosan így van - erősíti meg ez utolsó állítást Szimeiszter Béla konyhafőnök. A dalbeli Éliás, Tóbiás kedvence a dödölle például minden nap kapható. Egyszerű de közkedvelt zalai étel. A megfőzött burgonyát áttörik, forrásban lévő vízben liszttel besűrítik. Mikor kész, kicsit hűlni hagyják, majd kanállal forró olajba szaggatják, megpirítják, pirított hagymával tálalják. Ugyancsak rendszeresen szerepel az étlapon az aludttejes prósza. A házilag, saját tejből készített aludttejet, liszttel, tojással, nagyon kevés tejjel, sóval összekeverik. Palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát készítenek, úgy is sütik ki. Lekvárral megkenve fogyasztják. A konyhafőnök ajánlata és egyben kedvence az Esterházy rostélyos. A kristálycukrot olajon megpirítja, durvára reszelt sárgarépát ad hozzá és tovább pirítja, majd felengedi. Az elősütött rostélyos szeleteket ebben puhára párolja, mustárral ízesíti. Amikor kész, a húst kiveszi, a levét áttöri és tejszínes habarással mártást készít belőle. A szálloda általában félpanziós rendszerben működik, a reggeli és a vacsora svédasztalos. Esténként hét - nyolc fogást kínálnak. Csirke-, disznó-, marhahús minden nap szerepel az étlapon és - ha egy mód van rá - hal is. Persze mindig más - más formában. Valamennyi a saját farmról származik. A desszertek között is van különlegesség, a helyben, kézzel húzott tésztából készült rétes. Közülük is kiemelkedik a zalai híresség: a tökös - mákos rétes. A reszelt tököt megpárolják, mint az almát, hozzáfőzik a cukrozott, darált mákot és ezzel töltik meg a rétest.
Van
még a szállodakettősnek egy kevéssé ismert, természet adta érdekessége
is. Az épület ugyanis Zalakaros leginkább energiával telt telkén áll.
Járt itt egy vendég - mesélte el a történetet a beszélgetés végén az
igazgatónő - aki földenergia méréssel foglalkozik. Ő hívta fel a
figyelmet arra, milyen fantasztikusan ritka helyen van a szálloda. Ennek
hatására vettünk igénybe már a tervezésnél feng-shui tanácsadót,
javaslatára jöttek létre a kör alakú szobák és ágyak, a kör alakú
étterem. Hihetetlen történetek színhelye lett már a ház. Vendégek
tanúsítanak olyan dolgokat, amiket képtelenség a véletlen számlájára
írni. Nagyon sok szálloda, wellness hotel van az országban. Ma már az
alapszolgáltatás körét jelenti, ha tiszta, kellemesen berendezett.
Önmagában ennyi már kevés! Kell még valami, ami egyedivé teszi. Nálunk
ez volt a „több, mint bio" és ez a kör alakú szoba, no meg a római, a
bizánci fürdő. Az étterem falfestményein kis idézeteket, bölcsességeket
látunk, mert nem csak a testet, de a lelket is táplálni kell. Ha csak
néhány embert megérint, talán már ettől is jobb lesz a világunk.
(fotó: Kovács Krisztina)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!