Termál: Zöldségekről

Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 218 fő
  • Képek - 907 db
  • Videók - 97 db
  • Blogbejegyzések - 320 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 86 db

Üdvözlettel,

Termál-turisztika-wellness klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 218 fő
  • Képek - 907 db
  • Videók - 97 db
  • Blogbejegyzések - 320 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 86 db

Üdvözlettel,

Termál-turisztika-wellness klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 218 fő
  • Képek - 907 db
  • Videók - 97 db
  • Blogbejegyzések - 320 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 86 db

Üdvözlettel,

Termál-turisztika-wellness klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Termál-turisztika-wellness klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Légy aktív nálunk, érezd jól magad a közösségünkben, hívd meg az ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 218 fő
  • Képek - 907 db
  • Videók - 97 db
  • Blogbejegyzések - 320 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 86 db

Üdvözlettel,

Termál-turisztika-wellness klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Legyőzheti az ízületi gyulladást egy zöldség

Brokkolival az ízületi gyulladás ellen

A Kelet-Angliai Egyetem (UEA) tudósai olyan vizsgálatot indítottak, melynek célja kideríteni, hogyan segíthet a brokkoli az osteoarthritis, azaz az ízületi gyulladás elleni harcban.

A kezdeti laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a brokkoliban található egyik anyag, a szulforafán blokkolja a leggyakoribb ízületi gyulladás, az osteoarthritis során azt az enzimet, ami az ízületek leépülését okozza. A brokkolinak már korábban rákmegelőző hatást tulajdonítottak, ez az első vizsgálat, amely az ízületekre gyakorolt hatását tanulmányozza.

A 650000 fontos (204 millió forint) alapból gazdálkodó projekt feladata lesz felderíteni, hogyan lassítja le és akadályozza meg az osteoarthritis kialakulását a szulforafán. Előkészítik az első kezelést, mely talán egy új és biztos módszer lesz ennek a fájdalmas betegségnek a kezelésében és megelőzésében.

A szulforafán bioaktív összetevő, amely megtalálható a brokkoliban és rokonaiban. A brokkoli fogyasztása magas szulforafán-szintet eredményez a vérben, de a kutatók még nem tudják, hogy a szulforafán elegendő mennyiségben jut-e el az ízületekhez. Ez az egyik mechanizmus, amelyet az UEA kutatóinak fel kell deríteni.

Az osteoarthritis súlyos rokkantsághoz vezet. Ez a degeneratív ízületi betegség fokozatosan pusztítja el a kéz, a láb, a gerinc, a csípő és térdízületek porcait az érintett időseknél. Egyelőre nincs rá gyógymód, csak fájdalomcsillapítás és műtéti pótlás lehetséges.

"Az Egyesült Királyság lakossága eléggé elöregedett, ezért fontos, hogy új stratégiát dolgozzunk ki az öregkori betegségek kezelésére. Az osteoarthritis kezelése sok szempontból fontos. Javítjuk a betegek életminőségét, és ez által csökkentjük a gazdasági nyomást a lakosságon" - mondta az UEA biológus professzora és a kutatás vezetője, Ian Clark.

A hároméves projekt részét képezi más osteoarthritisre jótékony hatású élelmiszerek, például a fokhagyma vizsgálata, amelyben nagy mennyiségben található diallil-diszulfid, amelyről szintén kimutatták laboratóriumi vizsgálatok, hogy lassítja a porcok leépülését.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A természetes vérképző: cékla
Nők Lapja Cafe 2010. 11. 24.
Ez a csodálatos zöldség nem véletlenül kitartó társunk ilyen hosszú ideje, hiszen nemcsak ízletes, de vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik.
Már az újkőkorból ránk maradt leletek is azt bizonyítják, hogy a cékla évezredek óta szerepel a táplálékaink között. A történetírók szerint az ókori görögök és rómaiak tisztában voltak a cékla gyógyhatásával, és emiatt szívesen és sűrűn alkalmazták a hétköznapokban. Nekik köszönhetjük, hogy Európa más, főként északi területeire is eljutott ez a gyökérnövény. A feljegyzések szerint Nagy Károly idejében gyógyító erejét olyan fontosnak és jelentősnek találták, hogy az uralkodó rendeletben szabályozta eme nagyszerű zöldség termesztését. A céklát azonban nem csupán Európa népei tartják nagyra, az indiai ájurvédikus gyógyításban is kiemelt szerepet kapott, méghozzá vérképző tulajdonsága miatt.

Gyomorbántalmak és májproblémák ellen

Az első és legfontosabb indok arra, hogy miért fogyasszuk rendszeresen a céklát, az a vérképző tulajdonsága. Ugyan a vastartalmáról nem mondhatjuk, hogy magasabb, mint más zöldségféléké, viszont szervezetünk ebből a zöldségből tudja a legkönnyebb kivonni a vérképzéshez elengedhetetlen ásványi anyagokat. Magas a kálium-, cholin-, réz-, cink-, mangán-, kén-, jód-, kobalt-, króm-, nikkel-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin-, folsav-, niacin- és biotintartalma. Mindezek hozzájárulnak a nyirokmirigyek megfelelő működéséhez, a haj és a köröm egészségéhez, illetve a kiegyensúlyozott idegrendszeri működéshez. Bélpanaszok, gyomorbántalmak, májprobléma esetén is javasolt céklát enni, de akkor is érdemes beiktatni az étrendünkbe, ha egyszerűen csak rendet szeretnénk tenni a szervezetünkben, hiszen képes szabályozni testünk sav-bázis egyensúlyát, serkenti a sejtnövekedést, és a benne lévő betainnak – azaz a vörös festékanyagnak – köszönhetően a daganatos sejtek kialakulását is meggátolja (ahogyan azt 1961-ben dr. Ferenczi Sándor felfedezte).

Állapotos nőknek – folsavban gazdag

A szakemberek a céklafogyasztást különösen ajánlják terhes nők számára, hiszen a magzat fejlődéséhez elengedhetetlen a folsav, amiben ez a növény igencsak bővelkedik. A folsav az agy és idegrendszer kialakulásakor rendkívül fontos, de az sem elhanyagolható, hogy ha a várandósság elején kellő mennyiségű folsav jut a kismama szervezetébe, akkor számos fejlődési rendellenesség – mint például a nyitott gerinc – kialakulásának valószínűsége a minimálisra csökkenthető.

Már kapszula formában is

Ki ne ismerné a jó öreg, klasszikus céklasalátát? Pedig nem ez az egyetlen lehetőség, hogy az asztalunkra kerüljön. Ujjnyi csíkokra szabdalva, más friss zöldségekkel együtt salátaként kínálhatjuk a vendégeknek, vagy becsomagolhatjuk a gyermeknek rágcsálnivalóként, csokoládé helyett. Készülhet belőle rizottó, leves vagy karácsonyi fűszerekkel ízesített lekvár, de tepsiben sütve is kiváló. Nem beszélve az egészséges céklaléről, amely az egyetlen módja annak, hogy a céklát hőkezelés nélkül, értékes hatóanyagait megőrizve fogyaszthassuk. Ha egyik megoldás sincs kedvünkre, fogyasszunk kapszulázott céklát, értékes hatását úgy is élvezhetjük.
/Én inkább a saját kiskertben v. teraszon termesztett változatot ajánlom. Margó/

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A gyümölcsök és zöldségek leve, hatásai, alkalmazásuk
2010. február 17., szerda 15:09 forrás: Erika Netlog: Nagyanyáink házi praktikái
Gyógyító levek :
A gyümölcsök és zöldségek leve, hatásai, alkalmazásuk

Egyedül a frissen préselt gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények leve tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az eredeti növényben találhatók. A dobozos vagy üveges kész levek biológiai értéke már össze sem hasonlítható a frissen nyert levekével.

De ez nem is csoda, hiszen a biológiailag értékes enzimek, vitaminok és egyéb bioanyagok javarésze a lényerést követõ 30-40 percen belül szinte teljesen eloxidálódik, vagyis lebomlik. A frissen készített innivalót azonban csak lassan szabad elfogyasztani, alaposan össze kell keverni nyállal, és étkezés elõtt (semmiképp se utána), vagy önmagában ajánlott meginni. Ha nem tiszta léböjtöt végzünk, nem kell leszûrni a préselés után a levet, mert ha leszûrjük, értékes alkotóelemek vesznek el belõle.

A természet számtalan, szervezetünk számára gyógyító hatású zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel ajándékoz meg bennünket . Ráadásul az sem árt, ha szervezetünket megszabadítjuk egy csomó salakanyagtól. Következõ írásunk segít eligazodni abban, hogy milyen növénytõl milyen gyógyító hatást várhatunk, s hogy ha most egy zöldség-, gyümölcsdiétát vagy egy rövidebb léböjtkúrát szeretnénk kezdeni, mit is válasszunk. FONTOS TUDNIVALÓK

A gyümölcslé elõállításának két módja ismert: a hidraulikus préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifugák hátránya, hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során - ellentétben a préseléssel. Dr. Gerson megállapításai alapján ennek köszönhetõ, hogy pl. a gyógyításnál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.
Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt levet, ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elõ, hogy dehidrálják (csökkentik víztartalmát). Ám a frissen préselt levek valóban koncentráltan tartalmaznak minden bennük található alkotót, ezért nem szabad õket hígítatlanul vagy nagyobb mennyiségben rövid idõ alatt elfogyasztani.
A gyümölcssav bázikus vegyhatású, amennyiben nem adunk hozzá cukrot. Ha édesítjük, a lében erjedési folyamatok indulnak el, és ettõl savas vegyhatású lesz. Ez pedig a helytelen táplálkozás miatt amúgy is savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és gyulladásos folyamatok kialakulásának kedvez.
Ha a kipréselt levet dobozolják vagy konzerválják, "meghalnak" a benne található enzimek, szerves vegyületei pedig szervetlenné válnak. Ráadásul vagy konzerváló szereket kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pl. pasztõrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettõl pedig még tovább csökken a biológiai értéke.
A déligyümölcsöt soha ne tegyük hûtõszek rénybe, mert plusz 15 Celsiusfok alatt "hideg-sokk" alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkre mennek benne.
Alma: csökkenti a vérnyomást, a vérzsírokat és az érelmeszesedés ütemét, erõsíti az immunrendszert és a keringést, tisztítja a beleket, csökkenti a fogínyvérzést.
Ananász:
nagyon jó emésztést serkentõ, ajánlják még hasnyálmirigy-problémák, bõr-problémák, súlyfelesleg, tüdõgyulladás, meghûlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is.
Articsóka: általános erõsítõ, a máj méregtelenítését fokozza, lassítja az öregedési folyamatokat.
Banán:[photo]2323629[/photo] emésztést elõsegítõ, roboráló, erõsítõ, ajánlják gyomorbél problémák, bõr-, haj-, köröm-, szempanaszok javítása céljából is.
Barack:
erõsíti az immunrendszert, védi a sejteket, erõsíti a kötõszöveteket, csökkenti a stressz kellemetlen hatásait, javítja az emésztést, vízhajtó.
Birsalma, birskörte
étvágyjavítás, gyomor-, bélpanasz, bõr, haj, köröm erõsítése esetén.
Burgonya:
a szövetek pH-ját lúgosítja, mérsékeli a gyulladásokat, csökkenti a gyomorsavtermelést, elõsegíti a gyomorfekély gyógyulását.
Cékla
jó vaspótló, javítja az immunrendszer mûködését.
Citrom:
immunerõsítõ, jó meghûléses panaszok, torokfájás esetén, ajánlják bõrregenerálásra, továbbá köszvény, láz, hurut, májpanasz, székrekedés, vérszegénység kezelésekor.
Citromfû: idegvédõ, ideges, ingerlékenységgel járó állapotban, szervi elváltozás nélküli, vegetatív funkciózavarban hatásos, erõsíti az immunrendszert.
Csalán: vértisztító, reumában méregtelenítõ böjtkúra hatásos kiegészítõje, sok vasat tartalmaz.
Cseresznye: köszvény, ízületi gyulladás, szíverõsítés, emésztésjavítás, epe-, vesekõoldás, székrekedés, vérszegénység, súlyfölösleg rendezésekor.
Dinnye:
fokozza a vérképzést, tisztítja a bõrt, erõsíti a csontokat, védi a nyálkahártyákat, aktiválja a szexuálhormonokat és javítja a szexuális kedvet.
Édesköménygumó: javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöt, száraz köhögéskor elõsegíti a nyákoldódást és könnyíti kiürülését.
Fekete retek: javítja a májmûködést, különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekõképzõdést.
Fekete ribizli:
immunerõsítõ, bélmozgató, erõsítõ, frissítõ, ajánlják köszvény, húgyúti panaszok, vizelet-visszatartás, meghûléses betegségek, gyengeség, sárgaság idején is.
Fokhagyma:[photo]1620383[/photo]
normalizálja a vérzsírértéket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszesedést, antibiotikus hatású anyagokat tartalmaz és segít a bélflóra helyreállításában.
Grépfrút:[photo]2324385[/photo]
jó vértisztító, emésztést segítõ, szokás még bõrbetegségek, súlyfelesleg, láz, meghûlés, hurut, viszértágulat, zúzódás esetén is használni, kiváló frissítõ, roboráló, érvédõ.
Kivi: élénkítõ, frissítõ, érdemes kipróbálni meghûlés, bélpanaszok kezelésére is, mert jó emésztésserkentõ, étvágyjavító, immunerõsítõ.
Kamilla: görcsoldó, gyulladáscsökkentõ, hámregeneráló, kitûnõ hatású ideges gyomorpanaszra.
Káposzta:gyomor-bél rendszeri gyulladás, fekély jó gyógyszere, az ízületi gyulladást csökkenti.
Körte: enyhe vizelet- és hashajtó szer, székrekedés, veseprobléma, reuma ellen; idegerõsítõ, tápláló.
Málna: vértisztító, roboráló, frissítõ, étvágyjavító, bélmozgató, emésztésjavító.
Mandarin: láz, vérszegénység, aranyér, meghûlés, fogínysorvadás esetén, de jó hurutoldó, roboráló, vértisztító, immunerõsítõ, vizelethajtó, érvédõ, frissítõ.
Meggy:[köszvény, ízületi gyulladás, szíverõsítés, emésztésjavítás, epe-, vesekõoldás, székrekedés, vérszegénység, súlyfölösleg rendezésekor.
Narancs:[bõrbetegségek, súlyfelesleg, szívbetegség, tüdõgyulladás, köszvény, emésztési rendellenességek, idegesség, alvászavar kezelésekor, hatásos frissítõ, roboráló, immunerõsítõ.
Paprika: Vízhajtó, magas C-vitamin-tartalmának köszönhetõen erõsíti az immunrendszert, támogatja a szívet és a keringést.
Petrezselyem: vízhajtó, fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomormûködést.
Pitypanglevél: erõsíti a májmûködést, fokozza az epekiválasztást és vértisztító.
Ribizli: lázcsillapító, tisztulást segítõ, erõsítõ, bélmozgató, frissítõ, roboráló.
Szamóca vagy földieper: vértisztító, étvágyjavító, üdítõ, javasolják májproblémára és hólyag-, vesepanaszokra, jó koleszterincsökkentõ, idegerõsítõ, frissítõ.
Szeder:[vérszegénység és hasmenés esetén, jó bélmozgató, frissítõ, étvágygerjesztõ, roboráló, immunerõsítõ.
Szilva: sejtvédõ, optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét, javítja az emésztést, erõsíti a szívet és az immunrendszert.
Szõlõ: javítja az emésztést, fokozza a vesék mûködését, csökkenti a menzesz elõtti kellemetlen tüneteket, feszültségoldó, regeneráló, aktiválja a szénhidrát-anyagcserét.
Tök: aktiválja a vese és a húgyúti szervek mûködését, fokozza a vizeletkiválasztást, sok A-vitamint tartalmaz, ezért védi a bõrt és a nyálkahártyákat.
Torma: étvágyjavító, emésztést elõsegítõ, fokozza az anyagcserét, elõsegíti a vizeletkiválasztást és kitûnõ gyulladáscsökkentõ hatású ízületi bántalom esetén.
Vöröshagyma: fokozza az emésztõnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentõ.
Zeller:[húgyhajtó, ízületi gyulladásnál kitûnõ gyulladás- és fájdalomcsillapító.
Zsályalevél: gargalizáláskor gyulladáscsökkentõ orr-, garat- és szájûri gyulladás esetén, belsõleg izzasztószer, tisztítja a bõrt.
Zsurló: kitûnõ vértisztító, kiválasztást elõsegítõ.
Természetesen a fentieken kívül még sok más zöldséget és gyümölcsöt is használhatunk, ám ezek hatására hely hiányában nem térhettünk ki részletesebben.

HOGYAN ALKALMAZZUK ÕKET?

A zöldségekbõl, gyümölcsökbõl vagy gyógynövényekbõl készítsünk frissen préselt leveket, fele-fele arányban hígítsuk fel õket, és naponta 2-3-szor 2 dl-nyit kortyolgassunk el belõlük étkezés elõtt vagy között. Ha lénapokat tartunk, a rostokat szûrjük ki, egyébként nem kell. Töményen soha semmilyen levet (még a dobozosat sem) nem ajánlott inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás mellett gyomornyálkahártya-gyulladást idézhetnek elõ. A gyógynövényekbõl készítsünk présleveket erre a célra fejlesztett présgépekkel, vagy teát, és fogyasszuk õket kúraszerûen: 4-6 hétig 1 liternyit naponta.

EXTRA TIPP

Salaktalanító koktél:
5 nagy sárgarépa, 3 zellergumó, 1 mokkáskanál tökmagolaj, 1 csipet gyömbér és fehér bors.

Elkészítés A hozzávalókat alaposan megmossuk, megtisztítjuk, aprítjuk és gyümölcscentrifugán át kipréseljük a levét. Kissé lehûtjük, majd ásványvízzel hígítva több részletben elfogyasztjuk.

TUDTA-E?

A savanyú gyümölcsök tisztító-méregtelenítõ, míg az édes fajták építõ, regeneráló, tápláló hatásúak.
30 év felett a rendszeres lénap beiktatásával csökkenthetõ a súlyfelesleg, megelõzhetõ az anyagcserezavar, könnyebben megõrizhetjük egészségünket és fiatalságunkat.
A biológiai termesztésbõl származó gyümölcsök magasabb vitamin- és ásványanyag- tartalommal rendelkeznek.
Ha váltogatjuk a különféle gyümölcsfajtákat, más-más táp- és hatóanyaghoz jutunk.
A túlérett, sérült, fonnyadt gyümölcsnek erõsen csökkent a vitamin- és ásványisó-tartalma.
A gyümölcsben lévõ összetett szénhidrát és egyszerû cukor fokozatosan, hosszabb idõ alatt szabadul fel, ezért kevesebb munkát ró a hasnyálmirigyre.
A gyümölcs nyomelem-, ásványianyag-tartalma csökkenti a szövetek savasságát, erõsíti a fogakat, csontokat.
Az alapos mosás fontos higiéniai szabály, melyet mindig érdemes betartani, különben sok permetszer, légszennyezés maradhat az élelmiszeren.

A FRISSEN PRÉSELT LEVEK HATÁSA

A hazánkban is megjelent kíméletes lényerõ, gyümölcs- és zöldségprésekkel egyre több gyógynövénybõl, zöldségbõl, gyümölcsbõl préselhetünk friss, biológiailag értékesebb leveket. Alábbi táblázatunkban a leginkább használható növényi levekrõl nyújtunk eligazítást.

Ideál - Reforméletmód magazin

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu